Universitaire parodontitistesten minder nauwkeurig dan commerciële testen

in Publicatie

Universitaire parodontitistesten minder nauwkeurig dan commerciële testen

In een vergelijkende studie van verschillende parodontitistesten scoren commerciële testen zoals Carpegen® Perio Diagnostics beter dan universitaire testen. Een onderzoeksteam van de medische universiteit in Graz, onder leiding van Dr. Elisabeth Santigli, heeft testsystemen van meerdere commerciële aanbieders vergeleken met testen die door verschillende universiteiten zijn ontwikkeld. In deze vergelijking leverden de commerciële testen exactere resultaten. In het bijzonder kwamen bij de commerciële testen minder – en bij Carpegen Perio Diagnostiek helemaal géén – vals- positieve uitslagen voor in die gevallen waar de plaquesamples geen paro-pathogene bacteriën bevatten.

Kwantitatieve en semi-kwantitatieve parodontitistesten vergeleken

De studie uit Graz vergeleek de marktleiders op het gebied van commerciële testen, die elk verschillende testsystemen gebruiken, met verschillende door universiteiten ontwikkelde systemen om paro-pathogenen door middel van PCR aan te tonen. ‘Met Carpegen Perio Diagnostics is het met name mogelijk de bacteriën door Real-Time PCR te tellen en daardoor kwantitatieve vergelijkingen te maken. Bij de andere twee kits die in deze studie werden getest zijn alleen semi-kwantitatieve analyses mogelijk, gebaseerd op een DNA-chip of een DNA-strip-technologie’. De door Carpegen gebruikte Real-Time PCR techniek geldt als bijzonder nauwkeurig. Ten opzichte van andere methoden toont die 10 tot 100 maal lagere concentraties van bacteriën betrouwbaar aan.

De universitaire PCR-technieken hebben het nadeel dat de DNA-primer die daarbij wordt gebruikt niet voldoende specifiek is. Zo worden in die testen  pathogenen in plaquemonsters aangetoond terwijl die niet aanwezig zijn, zo analyseert dr. Antje Rötger van Carpegen. ‘Voor Carpegen® Perio Diagnostics concentreren wij ons op de pathogene bacteriën en zoeken wij intensief naar DNA-primers waarmee deze bacteriën heel nauwkeurig kunnen worden aangetoond. Zo kunnen wij zowel vals-positieve als vals-negatieve uitslagen met grote zekerheid uitsluiten’. Real-Time PCR  technieken zoals die van Carpegen zijn bovendien bij uitstek geschikt om behandelresultaten ook kwantitatief te meten. Juist die mogelijkheid is vaak het doorslaggevende argument om voor een bepaalde parodontitistest te kiezen, en dat niet alleen in klinische onderzoeken.

Zie voor meer informatie: www.carpegen.de

Terug naar overzicht